Ik wil mijn familie bij mij hebben!

Dit komt heel veel voor:

je hebt als enige van je familie een gevaarlijke reis gemaakt en je hebt in Nederland asiel gevraagd.

Tijdens de gesprekken (de gehoren) met de IND – de immigratiedienst – is je ook gevraagd of je nog familie hebt.

Je hebt precies verteld wie je ouders zijn (of waren, als ze niet meer leven), of je broers en zussen hebt, of je getrouwd bent, of je kinderen hebt en of je misschien ook voor kinderen zorgt die niet van jouw (ex-) vrouw en jou zijn.

En dat heb je zo precies verteld omdat je – als je een vergunning krijgt om in Nederland te mogen blijven – heel graag zou willen dat ook je familie naar Nederland mag komen.

Dat heet Gezinshereniging.

De belangrijkste regels voor Gezinshereniging

  1. uiterlijk drie maanden nadat je een verblijfsvergunning (beschikking) hebt gekregen moet je een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging. Dit kost geen geld.
  2. je kunt in beginsel alleen gezinshereniging aanvragen voor het gezin waarmee je hebt samengewoond voordat je naar Nederland kwam (dus meestal niet voor broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes die ergens anders woonden).

Heb je goede documenten waarmee je kunt bewijzen wie je familieleden zijn, dan maak je het makkelijker om toestemming te krijgen voor gezinshereniging.

Gezinshereniging aanvragen


De mensen van Vluchtelingenwerk Nederland helpen je bij het invullen, maar jijzelf moet er op letten dat de aanvraag op tijd wordt ingediend.

Het kan gemakkelijk een half jaar duren voor de IND een beslissing neemt. Krijg je toestemming, dan moeten je familieleden naar een Nederlandse ambassade reizen voor een stempel in hun paspoort (een z.g. MVV). Daarvoor moet je een afspraak maken.

De mensen van Vluchtelingenwerk kunnen je helpen om de aanvraag voor MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) – een visum voor de vliegreis naar Nederland – te regelen.

Daarna moeten ze binnen drie maanden naar Nederland reizen.

De vliegtickets voor de reis moet je zelf boeken en betalen, maar niet eerder dan de visums zijn afgegeven door de ambassade.

Meer informatie?