Woning inrichten

Een woning: dat wil iedereen wel

Je bent statushouder. Gevlucht (vaak met gevaar voor eigen leven) uit een land wat niet meer veilig was voor jou.

Je hebt lange tijd in een AZC moeten wachten totdat je een verblijfsvergunning kreeg, en daarna nog lang (vaak veel te lang) moeten wachten tot je een eigen woning kreeg.

En nu sta je dan met de sleutels in je hand in een leeg huis. Hier ga je een nieuwe start maken. Hier is het veilig. Eindelijk rust.

Vele Nederlanders hadden graag de sleutels van dit huis in handen gekregen. Want er zijn veel te weinig betaalbare huizen in Nederland. Zorg er dus voor dat dit huis er (ook voor anderen) goed verzorgd uitziet.

Als je een tuin hebt, maak er dan wat moois van.

Hoe heet alles in een woning?

Hieronder zie je een plattegrond.

Maak een plattegrond van je eigen huis, en meet de maten op van alle kamers. Dat heb je nodig als je vloerbedekking, behang of verf gaat kopen.

Wij richten geen woningen in

De mensen van Vluchtelingenwerk helpen je met formulieren. De mensen van de sociale dienst zorgen dat je eten kunt kopen.

Maar ze richten je huis niet in. Dat moet je zelf doen.

Overname

Gelukkig laten de vorige bewoners van het huis waar jij gaat wonen vaak dingen achter.

Dat kan van alles zijn. Vaak laten ze laminaat (vloerbedekking) en gordijnen achter. Soms ook apparaten zoals b.v. een wasmachine of een koelkast. Als die dingen nog niet zo oud zijn, er nog mooi uitzien en nog heel goed werken, dan moet je daarvoor betalen.

Maar dat is altijd veel goedkoper en veel minder werk.

Je hoort van het bedrijf dat de woning verhuurt en/of van Vluchtelingenwerk wat er overgenomen kan worden en je kunt met de vorige bewoner afspreken wat er voor betaald gaat worden. Dat wordt allemaal opgeschreven en je zet er allebei je handtekening onder. De vorige bewoner verwacht natuurlijk dat je zo snel mogelijk aan hem of haar betaalt wat je hebt afgesproken.

Maak kennissen in de buurt

Als je in een grotere stad zoals Gorinchem woont valt het niet mee om vrienden met de buren te worden. Maar je kunt het natuurlijk altijd blijven proberen.

Woon je in een dorp zoals Arkel, Hoornaar, Langerak, Nieuwpoort of Schelluinen, dan wonen er bijna altijd mensen in de buurt die je best willen helpen en je de weg kunnen wijzen naar winkels zoals een bouwmarkt, een zaak die wasmachines, kookplaten, stofzuigers en lampen verkoopt, of een fietsenwinkel die ook tweedehands fietsen aanbiedt voor weinig geld.

We hebben in Nederland een spreekwoord/gezegde: “Een goede buur is beter dan een verre vriend”.

Welke winkels heb je nodig?

We hebben een selectie gemaakt van de winkels waar je voor niet te veel geld goede producten kunt kopen.

En waar ze je ook goed helpen als er wat stuk is gegaan. En dat is belangrijk als b.v. je wasmachine het niet meer doet.

(klik op > om meer te zien)

Winkels waar ze bijna alles verkopen voor je woning (nieuwe producten)

Bijna alles, maar geen meubels

Winkels waar ze apparaten (o.a. ‘witgoed’) verkopen (nieuwe producten)

Winkels waar ze gebruikte producten verkopen

Verhuizen/transport

Grote meubels, bedden of kasten die je nieuw hebt gekocht zullen bijna altijd door de winkel naar jouw huis worden gebracht. Soms moet je daarvoor betalen. Let goed op wat je daar over afspreekt met de winkel.

Gebruikte meubels die je bij een kringloopwinkel hebt gekocht kunnen ook meestal bij je thuis worden gebracht. Daarvoor moet bijna altijd worden betaald.

Heb je iets op Marktplaats of van een vriend gekocht, dan kun je dat door een vervoersbedrijf laten ophalen en bij jou laten afleveren.

Kijk hier om te zien wie dat doet: www.brenger.nl

Advies

Avres of SDD (de sociale dienst) verstrekt een lening voor het inrichten van je woning. Dat moet je voor het grootste deel in termijnen terugbetalen. Hoeveel geld je krijgt?

Sommige dingen, zoals meubels, kasten en bedden kun je in de kringloopwinkels kopen voor weinig geld en vaak wordt dat ook nog bij je thuis gebracht als je daar wat extra voor betaalt.

Andere dingen moet je echt nieuw kopen. In de brief die je van Avres of de SDD krijgt staat precies wat wel en niet mag.